Terugblik op het jubileumweekend

Samen herinneringen ophalen en nieuwe herinneringen maken!

Iedereen die eind april door Someren-Heide reed zal het niet ontgaan zijn: er was feest. In het hele dorp waren vlaggetjes opgehangen ter ere van het eeuwfeest. Na zo’n 2 jaar aan voorbereidingen vond dit plaats van 22 april tot en met 27 april.

Vrijdagmiddag 22 april: Feestelijke opening
Op vrijdagmiddag 22 april werd de feestweek geopend met een gezellige Brabantse koffietafel voor de 55+ ers en de bovenbouw van de basisschool. Deze koffietafel werd mede mogelijk gemaakt door de vrijwilligers van het mee-j-eten.
Behalve eten werd er volop gebuurt. Velen hadden elkaar immers al een tijdje niet meer gezien.
Een uitstekend begin van de feestweek.

De officiële opening volgde buiten. Voorzitter van het Dorpsoverleg Mireille Winkelmolen stond stil bij waar Someren-Heide goed in is: "We doen het samen in de Hei". Burgemeester Blok feliciteerde vervolgens ons dorp met het honderdjarig bestaan met een korte speech. Verbonden in historie en toekomst werd de nieuwe dorpsvlag gehesen door jeugdprins Julian en de oudste inwoonster Truus van Mierlo.

Het jubileumlied – een nieuwe tekst op het vertrouwde “Zummerse Heide”- werd ten gehore gebracht door Winny Eijsbouts. Daarna vertrok het gezelschap in een stoet naar de gedenkboom. Deze boom, een Pterocarya Fraxinifolia oftewel een Kaukasische vleugelnootboom, werd op vrijdag 7 januari geplant door de gezamenlijke hoveniers uit Someren-Heide. Hier werd de eerste wens in kader van 'mensen wensen' onthuld. Een teakhouten boombank waar de inwoners van de jongste buurt van de Hei en andere inwoners bijeen kunnen komen. Voor deze bank is een gift ontvangen van de Stichting Dokter Eijnatten en de firma Wesa. We hopen dat deze bank een fijne ontmoetingsplek gaat worden.

Vrijdagavond 22 april:  Mensen Wensen avond
Op vrijdagavond werden wensen van inwoners van Someren-Heide vervuld tijdens de feestactiviteit ‘Mensen Wensen’.
Een volle zaal luisterde naar de presentatie van allerlei soorten wensen. Van hartverwarmende tot ludieke wensen voor jong en oud. Sommige wensen waren al vervuld, enkele werden op de avond zelf vervuld en andere wensen zullen de komende tijd nog worden uitgevoerd. De uitvoering van de wensen werd in beeld gebracht met foto’s en filmpjes, of waar mogelijk live in de zaal.
Vele wensen én de invulling daarvan laten mooi zien, dat de saamhorigheid in De Hei groot is, dat er aan elkaar gedacht wordt en dat onze inwoners ook klaar staan voor elkaar, wanneer dat nodig is.

Hartelijk dank aan degenen die hebben geholpen de uitvoering van de wensen mogelijk te maken.

Zaterdagmiddag 23 april:  Viering 100 jaar Someren-Heide
De fanfare en slagwerkgroep van Muziekvereniging Someren-Heide en Vocal Group Heart en Soul traden samen op. Het was een feestelijke viering waarbij de geschiedenis van Someren-Heide op stemmige wijze werd verteld en in beeld gebracht met mooie foto’s. Als afsluiter werd het jubileumlied  -“De Zummerse Heide” in een heel nieuw arrangement – gepresenteerd door het koor en de muzikanten. Het laatste deel van het lied was in een moderne rap–stijl en werd uitgevoerd door de zangtalenten van groep 8 van de basisschool.

In de vergaderzalen van de Bunt was een uitgebreide expositie opgesteld over 100 jaar Someren-Heide. In dit museum kon men gedurende de feestweek een kijkje nemen. De voorwerpen en foto’s die er te zien waren brachten nostalgische gevoelens te weeg bij velen.

Zaterdagavond 23 april: Feestavond
Zaterdag 23 april was er een grandioze feestavond in De Bunt in Someren-Heide om het 100-jarig bestaan van het dorp feestelijk te vieren. De gymzaal en de foyer waren omgetoverd tot een feestzaal waarin liveband De NieuwenDijk en DJ Draaimakers de muziek verzorgden. De avond was al uitverkocht in de voorverkoop. De sfeer zat er snel in, er was veel ruimte om bij te buurten en dorpsgenoten van vroeger en nu te ontmoeten, het was enorm gezellig.

Zondag 24 april:  Heel de Hei bakt
Op zondagochtend werden prachtige en heerlijke baksels ingeleverd in de Bunt voor de door de SHop georganiseerde bakwedstrijd. Het resultaat van de inspanningen van de thuisbakkers werd op de foto gezet. De deelnemers kregen deze later  ingelijst aangeboden. Dat de vele taarten lekker waren mochten de deelnemers aan de bingo ’s middag proeven. Nadie Teunissen werd uitgeroepen tot winnares van de bakwedstrijd en Janne van Mierlo werd tweede.

Zondagmiddag 24 april: Supergrote, ultrafoute “was ik maar thuis gebleven“ bingo
De bingo was aangekondigd als een ludieke bingo en hiermee was niets teveel gezegd! Velen kwamen verkleed volgens de dress-code “proud tot be fout”. Het werd een hilarische middag gepresenteerd door grappige typetjes met naast een ‘gewone bingo’ een Chinese bingo, een Helmondse bingo en een muziekbingo. Telkens geheel in stijl gepresenteerd. De sfeer zat er al meteen goed in, iedereen deed mee met de polonaise en de gezellige muziek! De bingo werd gepresenteerd als “Was ik maar thuis gebleven bingo”, maar dit is een geluid dat we niet hebben gehoord deze middag en de meesten bleven nog gezellig na buurten op het Foodplein.

Zondagmiddag 24 april: Foodplein
Na afloop van de bingo werden de banken naar buiten gedragen, het was lekker weer om buiten te vertoeven. Onder het genot van de muzikale klanken van hofkapel de Bessembloazers en DJ the Next werd genoten van een soepje, een broodje hamburger, worst en/of shoarma en een toetje. Toen het kouder werd is de dag in de foyer verder afgesloten met een gezellig feest met DJ The Next.

Maandagmiddag 25 april: Huifkartocht & Het perfecte plaatje
De huifkartocht voor de onderbouw van de basisschool ging naar camping de Kuilen, de Bunt en de Pipowagencamping. Daar waren leuke activiteiten georganiseerd, zoals schatzoeken, schminken en eendjes hengelen.

Voor de oudere jeugd was er een workshop waarin uitleg en tips werden gegeven over fotografie met de smartphone. Vervolgens ging de jeugd het dorp in om het geleerde in de praktijk te brengen. De gemaakte foto’s kunnen tot 15 mei ingestuurd worden naar info@100jaardehei. De prijsuitreiking zal plaats vinden op kermiszondag 5 juni.

Maandagavond 25 april : Thema-avond Flora & Fauna
Jos van de Kerkhof vertelde ons aan de hand van aan de hand van foto’s en film uit onze omgeving over zijn passie: de natuur. Ook deze avond werd goed bezocht en het publiek luisterde aandachtig naar de uitleg van Jos.

Dinsdagavond 26 april: Koningsnachtfeest
In de kerk was een uitgebreid circuit neergezet om het mogelijk te maken er te lasergamen! Iedereen kon meedoen met de games en individueel of met een groepje inschrijven. Hiervan werd gretig gebruik gemaakt. Vanaf het balkon kon iedereen een kijkje nemen.

Buiten op het terras van Heidehof werd een groot Koningsnachtfeest georganiseerd. De verbinding met de kerk werd gemaakt via een lange mat waarop een wedstrijd fustrollen plaatsvond en men kon testen hoe lang men het volhield op een rodeostier.
Bij de Heidehof was er tot in de late uurtjes een heel gezellig feest met DJ Jan.

Woensdag 27 april: Koningsdagtoernooi
Het was prachtig weer op koningsdag. Maar liefst 25 kinderen deden mee met de verkoop van spulletjes tijdens een koningsmarkt op de Sportpark de Plagge.  Op het sportpark waren die middag nog verschillende andere activiteiten te doen voor kinderen zoals een springkussen, de kinderen konden zich laten schminken en er was een (gratis) loterij.  De wedstrijden met doel- en korfschieten waren ongelooflijk spannend.

Voor de volwassenen was er het 4x4 Koningsdagtoernooi. Aansluitend was er een gezellig feest in de kantine met DJ Draaimakers.
Bij de Bunt hielden de Vrolijke Ketsers een toernooi. Dit was een sportief en gezellig samenzijn met een barbecue.

Bedankt iedereen!
Al met al kijken we terug op een geweldig jubileumfeest! We zijn hier enorm trots op. We hebben ons enorm gesteund gevoeld door de vele donateurs aan de club van 100. Ook is het feest mede mogelijk gemaakt door Team Support en de SHop. Heel veel dank hiervoor!!!!

Verder heel veel dank aan  de vele vrijwilligers.

Al die betrokkenheid van zoveel mensen maakte dit prachtige feest mogelijk. Waar een klein dorp groot in is!!! Bedankt!!! Bedankt!!! Bedankt!!!!

Maar ook de enthousiaste deelname van de bakkers, de muzikanten, de inzenders en vervullers van wensen en alle bezoekers aan de diverse activiteiten: heel heel hartelijk dank!

De Hei honderd jaar
Dat vieren we met elkaar

De komende tijd zullen er nog diverse activiteiten worden georganiseerd door verschillende verenigingen, zoals te zien op de kalender die in het begin van het jaar huis aan huis is bezorgd. We willen hen veel succes wensen bij de organisatie. We maken er een mooi jubileumjaar van!

Veel groeten van de jubileumcommissie

Ennie van den Boer, Christian Hendriks, John Henkes, Henrie Kuijpers, Jo Louwers, Anke Teunissen, Teun Verhees, Ine van der Zwaan.


(Foto's: Patrick vd Broek en Annie Hendriks)